Mijn favorieten

Natuurschoonwet 1928


DVC-Rentmeesters adviseert landgoedeigenaren op het gebied van de Natuurschoonwet en de Rangschikking.

Voordat uw onroerende zaak als landgoed gerangschikt wordt moet het aan bepaalde voorwaarden voldoen. 

In Nederland liggen veel landgoederen met een oorspronkelijk historisch karakter. De overheid wil helpen deze in stand te houden; ze vormen een wezenlijk onderdeel van het natuurschoon.  

 

Natuurschoonwet (NSW) 1928

Bent u eigenaar, vruchtgebruiker of erfpachter van een landgoed? Dan kunt u uw onroerende zaak als landgoed laten rangschikken onder de Natuurschoonwet (NSW) 1928. Dat betekent dat u een beroep kunt doen op verschillende fiscale faciliteiten. 

Dankzij de fiscale faciliteiten die aan u worden verleend, kunt u uw landgoed en dus het natuurschoon makkelijker in stand houden.


 

Wat is een NSW-landgoed

 

  • Dit is een perceel van minstens 5 hectare, aaneengesloten, of een (deel van een) historische buitenplaats die minimaal één hectare groot is
  • Onder bepaalde voorwaarden is een onroerende zaak van minder dan 5 hectare ook een NSW-landgoed
  • Het landgoed is (eventueel met een ander landgoed) een aaneengesloten gebied van minimaal 5 hectare. Een uitzondering hierop zijn historische buitenplaatsen.
  • Het landgoed bestaat voor minstens 50 procent uit houtopstanden (bos) of natuurterreinen


 

Oppervlakte van een landgoed

Als het landgoed minder dan vijf hectare groot is, is het – onder voorwaarden – mogelijk deze gezamenlijk te rangschikken met een aangrenzend landgoed. Dit kan met een NSW-samenwerkrangschikking of een NSW-aanleunrangschikking als u voldoet aan de voorwaarden. Voor historische buitenplaatsen geldt een minimaal oppervlak van een hectare of u bezit een gedeelte van deze buitenplaats.

 

Wat is een historische buitenplaats?

  • Dat is een landgoed met een tuin of park van voor 1900 waarvan de eerste aanleg van tuin of park nog herkenbaar aanwezig is
  • De buitenplaats als complex – of ten minste een van de onderdelen daarvan – is een Rijksmonument
  • Het Rijksmonument hoeft niet het hoofdgebouw van de buitenplaats te zijn, het kan ook een bijgebouw of een andere opstal zijn die tot de buitenplaats behoort


 

Fiscale tegemoetkomingen


De rangschikking onder de Natuurschoonwet 1928 betekent dat het landgoed voor de Belastingdienst als landgoed geldt. Er zijn dan verschillende vrijstellingen voor:
•    InkomstenbelastingVennootschapsbelasting
•    Dividendbelasting
•    Overdrachtsbelasting
•    Onroerendezaakbelasting
•    schenk- en erfbelasting 

Voor de twee laatstgenoemde belastingen gelden extra voordelen, als het landgoed voor wandelaars is opengesteld.


 

Voorwaarden publieke openstelling

In de nieuwe Beleidsregel openstelling landgoederen Natuurschoonwet 1928 is opgenomen dat de NSW-openstelling uitsluitend geldt voor wandelaars. Onder wandelaars behoren ook snelwandelaars, nordic walkers, hardlopers, trimmers of joggers, die niet in georganiseerd groepsverband het opengestelde gedeelte van een landgoed willen bezoeken.

  • Er zijn vrij toegankelijke en begaanbare wegen en paden voor wandelaars. Deze wegen en paden mogen bestaan uit gemarkeerde beloopbare groenstroken en perceelsranden (waar nodig met draadoverstapjes)
  • Het landgoed is over het algemeen het hele jaar dagelijks toegankelijk van zonsopkomst tot zonsondergang
  • De openstelling is voor het publiek duidelijk waarneembaar aangegeven met borden. De borden zijn bij de toegangswegen tot het landgoed geplaatst

 
Afgesloten gedeelten in een opengesteld landgoed
Als het NSW-landgoed is opengesteld voor publiek kunt u in sommige gevallen delen van het landgoed afsluiten voor publiek:

  • Delen kunnen tijdelijk of permanent voor het publiek zijn afgesloten door natuurwetenschappelijke of cultuurhistorische waarden ervan
  • De naaste omgeving van huizen of boerderijen kunt u voor publiek afsluiten voor bescherming van de persoonlijke levenssfeer
  • Voor de jacht mag u uw landgoed maximaal 7 dagen per jaar voor het publiek afsluiten


 

DVC Rentmeesters

Mocht u een landgoed bezitten en deze willen rangschikken onder de Natuurschoonwet. Of heeft u een landgoed op dit moment nog over onvoldoende houtopstanden (bos) en natuurterreinen beschikt en wilt u dit rangschikken?
Neem contact met ons op, wij informeren u graag over de mogelijkheden.

Meer over NSW landgoederen leest u in de brochure van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland:
Landgoed als Natuurschoon